Outdoor wedstrijden

Op zondag 28 april 2019 en zondag 5 mei 2019, organiseert Miniatuur Racing Club Zwevegem (MRCZ) vzw twee outdoor wedstrijden voor elektrisch aangedreven telegeleide wagens. Hiermee geeft MRCZ de aftrap van het Belgische outdoor seizoen voor telegeleide wagens.

Op zondag 28 april strijken de piloten van de Belgische TamiyaCup serie neer op het circuit. Dit is een competitie met enkel wagens van het legendarische merk Tamiya. Iedere rijder binnen onze hobby heeft ooit wel eens met een Tamiya wagen gereden.

Op zondag 5 mei geven we dan de aftrap voor het outdoor gedeelte van het BK 1/10 Elektro, Belgische top piloten strijden voor de titel in het Belgisch Kampioenschap dat wordt verreden over 6 manches. Na één indoor wedstrijd, maken de piloten zich klaar om naar buiten te trekken met hun snelle wagens.

MRCZ wordt omschreven als één van de meest technische circuits van het volledige BK/TamiyaCup. Daarnaast is het MRCZ buiten circuit geen permanent circuit en is er ook minder grip dan op een permanent circuit. Dat maakt het voor de piloten nog veel moeilijker om hun wagen af te stellen.

TamiyaCup

In de TamiyaCup wedstrijd wordt er gereden in verschillende klassen, ingedeeld volgens de ervaring maar ook volgens het uitzicht van de telegeleide wagentjes. In de Truck klasse wordt er gereden met telegeleide wagens die het uitzicht hebben van een vrachtwagen. Het is in deze Truck klasse dat ook onze leden aan de start komen, MRCZ wordt vertegenwoordigd door Gregory Werniers, Rico Claeys en Rony Claeys. Onze leden voeren ook de rangschikking aan in het klassement.

Belgisch Kampioenschap

Het Belgisch Kampioenschap wordt gereden in vier klassen:

  • F1: deze klasse doet al wat de naam zou vermoeden, dit is een 1/10 schaal variant van Formula One wagens.
  • Fun: deze klasse is bedoelt voor jongeren en oudere piloten. In deze klasse vinden we een mix van jong en oud. Om de jongere deelnemers te ondersteunen, wordt enkel voor hen een officieel klassement bijgehouden.
  • Stock: hier rijden alle wagens met de dezelfde motor en aansturing van de motor, doordat iedereen met dezelfde motor rijdt zal je ook een deelnemers veld zien dat dicht bij elkaar rijdt. Ondanks dat deze met een “tragere” motor rijden, zal je zien dat deze wagens toch nog aardig vooruit rijden. De top-3 kan qua ronde tijden mee rijden in de middenmoot van de EFRA-klasse.
  • EFRA: dit is de klasse waarin het minst regels zijn en waar ook het hardst wordt gereden.

Voor MRCZ, komen er acht piloten aan de start. Rony Claeys, de nestor onder de MRCZ-piloten, Rony neemt deel in de Fun klasse, deze klasse is een opstap klasse waarin het jong (beginnende) geweld wordt in geplaatst, maar ook ervaren piloten die minder snel willen rijden. Daarnaast rijden ook Thierry Baekelandt, Yelten Baekelandt, Dieter Stock en Patrick Room mee in deze klasse.

Niels Degryze probeert opnieuw zijn plaats af te dwingen in de A-Finale van de Stock klasse.

De resterende MRCZ-piloten vinden we terug in de EFRA-klasse dit is de koninginnen klasse. In deze klasse vinden we Thomas Stockman en Rico Claeys terug.

Op zaterdag (vanaf 10h tot 19h) kan er door de piloten vrij getraind worden. Op zondag (start eerste reeks om 10h) wordt er dan geraced tegen de klok. ’s voormiddags kwalificeren de piloten zich, in de namiddag worden de finales verreden. De prijsuitreiking wordt zondag verwacht rond 17h30.

Zowel op zaterdag als zondag is het publiek gratis welkom.